witam mam kilka pytan bo nie bylam na kilku lekcjach z matematyki i mam kilka zadan nad ktorymi sie zastanawiam licze na pomoc.
1. Czy zdarzenia mogą się wykluczać jeśli P(A)= 0,6291 a P(B)= 0,2173. (jak to fachowo napisac i jakie musza być warunki i potem jak to obliczyć)
2. Udowodnij że jeśli zdarzenia A i B w pewnej przestrzeni wykluczają się to P(A) ≤ P(B')
3. Uzasadnij że P(A-B) ≥ P(A)- P(B)
4.Wiedząc że P(A')= 1/2 P(A∩B)= 2/5 P(A'∩ B')=1/3 oblicz P(B') i P (A-(A ∩ B))
prawdopodobieństwo własności zadania
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
zad.1.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Zdarzenia_ ... %C4%85czne
Jeżeli iloczyn zdarzeń A i B jest zbiorem pustym (czyli zdarzenia są rozłączne), to prawdopodobieństwo sumy zdarzeń jest równe sumie prawdopodobieństw tych zdarzeń.
P(A)+P(B)=0,6291+0,2173=0,8464
P(omega)=1
0,8464<1
te zdarzenia mogą się wykluczać
mam nadzieję że nic nie pomyliłam
http://pl.wikipedia.org/wiki/Zdarzenia_ ... %C4%85czne
Jeżeli iloczyn zdarzeń A i B jest zbiorem pustym (czyli zdarzenia są rozłączne), to prawdopodobieństwo sumy zdarzeń jest równe sumie prawdopodobieństw tych zdarzeń.
P(A)+P(B)=0,6291+0,2173=0,8464
P(omega)=1
0,8464<1
te zdarzenia mogą się wykluczać
mam nadzieję że nic nie pomyliłam
zad.4.
P(A`)=0,5
P(A)=1-P(A`)=0,5
P(A∩B)= 0,4
P(A'∩ B')=1/3
P(A'∩ B')=P(AUB)`=1/3
P(AUB)=1-P(AUB)`=2/3
P(AUB)=P(A)+P(B)-P(A∩B)
P(B)=P(AUB)+P(A∩B)-P(A)
P(B)=2/3+0,4-0,5=0,5666
P(B`)=1-P(B)=0,4444
P(A-(A∩B))=?
P(A)=P(A-(A∩B))+P(A∩(A∩B))
P(A-(A∩B))=P(A)-P(A∩(A∩B))
P(A-(A∩B))=P(A)-P(A∩B)
P(A-(A∩B))=0,5-0,4=0,1
P(A`)=0,5
P(A)=1-P(A`)=0,5
P(A∩B)= 0,4
P(A'∩ B')=1/3
P(A'∩ B')=P(AUB)`=1/3
P(AUB)=1-P(AUB)`=2/3
P(AUB)=P(A)+P(B)-P(A∩B)
P(B)=P(AUB)+P(A∩B)-P(A)
P(B)=2/3+0,4-0,5=0,5666
P(B`)=1-P(B)=0,4444
P(A-(A∩B))=?
P(A)=P(A-(A∩B))+P(A∩(A∩B))
P(A-(A∩B))=P(A)-P(A∩(A∩B))
P(A-(A∩B))=P(A)-P(A∩B)
P(A-(A∩B))=0,5-0,4=0,1