Zadanie z wykorzystaniem własności prawdopodobieństwa
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Zadanie z wykorzystaniem własności prawdopodobieństwa
W miseczce zmieszano różne rodzaje orzechów. Prawdopodobieństwo, że losowo wybrany orzeszek jest ziemny, wynosi \(\frac{1}{3}\), że jest prażony, wynosi \(\frac{1}{4}\), a że jest prażony lub ziemny, wynosi \(\frac{1}{2}\). Jaka część orzeszków ziemnych to orzeszki prażone?
- escher
- Moderator
- Posty: 308
- Rejestracja: 26 wrz 2008, 13:41
- Podziękowania: 1 raz
- Otrzymane podziękowania: 68 razy
Wspólny mianownik, to 12. Aby było łatwiej myśleć można przyjąć, że mamy tylko 12 orzeszków, w tym
4 ziemne, 3 prażone, 6 prażonych lub ziemnych. Widać, że jeden musi być ziemny prażony. Czyli spodziewamy się wyniku 1/12.
Na ogólnych liczbach też jest w miarę łatwo. Gdy dodajemy ziemne i prażone 1/3+1/4=7/12, to
te z części wspólnej liczymy dwa razy. Gdy liczymy, które są ziemne lub prażone część wspólną liczymy tylko raz.
Zatem ziemnych prażonych jest 1/3+1/4-1/2=1/12 wszystkich orzechów.
escher
4 ziemne, 3 prażone, 6 prażonych lub ziemnych. Widać, że jeden musi być ziemny prażony. Czyli spodziewamy się wyniku 1/12.
Na ogólnych liczbach też jest w miarę łatwo. Gdy dodajemy ziemne i prażone 1/3+1/4=7/12, to
te z części wspólnej liczymy dwa razy. Gdy liczymy, które są ziemne lub prażone część wspólną liczymy tylko raz.
Zatem ziemnych prażonych jest 1/3+1/4-1/2=1/12 wszystkich orzechów.
escher
Troche chyba tresc zadania nie jest tu recyzyjna.Pisze ze rozne rodzaje orzechow,a nie napisal,ze dwa rodzaje orzechow.Wiec nie wiadomo czy to wyczerpuje caly zb zdarzen elementarnych OMEGA.
A może potrzebujesz fachowych korepetycji z matematyki np do matury itp????Bardzo dobrze tłumacze,fachowo,z uśmiechem.Pozdrawiam z Bytomia.