prawdopodobieństwo

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
maksiu1818
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 22 mar 2009, 19:37

prawdopodobieństwo

Post autor: maksiu1818 »

Witam
Biorę teraz w szkole elementy rachunku prawdopodobieństwa. Nie mogę tego zrozumieć, czy mógłby mi ktoś pomóc rozwiązać takie zadania lub chociaż opisać co mam po koleio zrobić, jakie wzory zastosować:


1. Zdarzenie polega na dwukrotnum rzucie kostką. Wypisz zdarzenie elementarne sprzyjające zdarzeniom losowym:
A- co najmniej raz wypadła jedynka
B- wypadła ta sam liczba oczek

2. Ze zbioru {1,2,3,4,5,6,7,8,9} losujemy jedną liczbę. Jakie jest prawdopodobieństo, że jest to liczba nieparzysta.

3. Doświadczenie losowe polega na trzykrotnym rzucie symetryczną monetą. Oblicz prawdopodobieństwo uzyskania jednego orła.

4. Oblicz prawdopodobieństwo,że przy dwukrotnym rzucie kostką do gry uzyskamy w sumie 8 oczek.

5. Z talii 52 kart losujemy jedną kartę. Jakie jest prawdopodobieństwo wylosowanie króla lub asa?

6. Mamy dwie urny z kulami: w pierwszej znajdują się trzy kule białe i trzy czarne, w drugiej dwie białe i sześć czarnych. Rzucamy kostką: jeśli wypadnie liczba podzielna przez 3, to losujemy kulę z pierwszej urny, w przeciwnym razie- z drugiej. Jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania kuli białej.

7. Niech \(A,B \subset omega\) i P(A) =0,8 P(B')=0,4 \(P(A \cup B)=0,9\). Oblicz \(P(A \cap B)\).

Bardzo proszę o pomoc, bo sam sobie z tym nie poradzę, a to są zadania bardzo ważne na koniec technikum. Wiem że może to być śmieszne ale jest za tępy na to. :lol:
Ostatnio zmieniony 26 mar 2009, 19:17 przez maksiu1818, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
mathem47
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 23
Rejestracja: 10 mar 2009, 16:07
Lokalizacja: Bytom
Płeć:

Post autor: mathem47 »

to wex pare lekcji prywatnych,bo tak na forum to nie diala jak spotkanie osobisciea tez tu to duzo czasu zajmuje.
A może potrzebujesz fachowych korepetycji z matematyki np do matury itp????Bardzo dobrze tłumacze,fachowo,z uśmiechem.Pozdrawiam z Bytomia.
Kasienka
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 376
Rejestracja: 05 sty 2009, 17:06

Post autor: Kasienka »

zad.7.
tu jest jakaś pomyłka
Kasienka
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 376
Rejestracja: 05 sty 2009, 17:06

Post autor: Kasienka »

zad.2.
\(\Omega=9\\A=5\\P(A)=\frac{A}{\Omega}=\frac{5}{9}\)

zrozumiałe co i jak?
maksiu1818
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 22 mar 2009, 19:37

Post autor: maksiu1818 »

tak w drugim zadaniu wszystko zajarzyłem tylko przydało by się bardzo 7 i 6 zadanie.
Kasienka
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 376
Rejestracja: 05 sty 2009, 17:06

Post autor: Kasienka »

zad.7.
\(P(A) =0,8\\ P(B')=0,4\\P(A \cup B)=0,9\\P(A \cap B)=?\\ \\ P(A\cup B) = P(A) + P(B) - P(A \cap B)\\P(B)=1-P(B')\\P(A\cup B) = P(A) +1-P(B') - P(A \cap B)\\P(A \cap B)=P(A) +1-P(B')-P(A\cup B)\\P(A \cap B)=0,8+1-0,4-0,9=0,5\)
Kasienka
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 376
Rejestracja: 05 sty 2009, 17:06

Post autor: Kasienka »

Pol
Moderator
Moderator
Posty: 1026
Rejestracja: 01 gru 2008, 10:00
Lokalizacja: Częstochowa
Otrzymane podziękowania: 137 razy
Płeć:

Post autor: Pol »

zadanie 6

najlepiej drzewkiem to ruszyć, a wynik będzie taki:
2/6 * 3/6 + 4/6 * 2/8 = ...
ODPOWIEDZ