PROSZE O POMOC! kombinacje, prawdopodobieństwo.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
czornaaa
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 20 mar 2009, 17:17

PROSZE O POMOC! kombinacje, prawdopodobieństwo.

Post autor: czornaaa »

zad.1.
ze zbioru liczb {1,2,.....,10} losujemy jedną. Oblicz prawdopodobieństwo otrzymania liczby podzielnej przez trzy jeżeli wiadomo, że otrzymano liczbę mniejszą niż siedem.

zad.2.
W pojemniku znajdują się 4 kule białe i 3 kule czarne. Losujemy kolejno bez zwrotu dwie kule. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania dwóch kul białych.

zad.3.
Rzucamy trzy razt symetryczną monetą. Oblicz prawdopodobieństwo wyrzucenia przynajmniej jednego orła.

zad.4.
Z taii 52 kart losujemy 4. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania dwóch dziesiątek.

Bardzo prosze o pomoc, zupełnie sobie z tym nie radze. z góry bardzo serdecznie dziekuje.
Kasienka
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 376
Rejestracja: 05 sty 2009, 17:06

Post autor: Kasienka »

zad.1.
\(\Omega=10\\A=2\\P(A)=0,2\)
Kasienka
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 376
Rejestracja: 05 sty 2009, 17:06

Post autor: Kasienka »

zad.4.
\(\Omega=C^4_{52}=\frac{52!}{4!*48!}=\frac{49*50*51*52}{2*3*4}=49*25*17*13\\A=C^2_4*C^2_{48}=\frac{4!}{2!*2!}*\frac{48!}{2!*46!}=\frac{3*4}{2}*\frac{47*48}{2}=6*47*24\\P(A)=\frac{6*47*24}{49*25*17*13}=\frac{6768}{270725}\)

rozumiesz skąd mi się to wzięło?
ODPOWIEDZ