Delegacja, pasażerowie, sześcian
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Delegacja, pasażerowie, sześcian
1. Z klasy, w której jest 20 dziewcząt i 5 chłopców wybieramy trzyosobową delegację. Oblicz prawdopodobieństwo, że w skład delegacji wejdzie co najmniej jeden chłopiec.
2. Pięciu pasażerów wsiada do pustego tramwaju złożonego z trzech wagonów, przy czym każdy wybiera losowo wagon. Oblicz prawdopodobieństwo, że przynajmniej jeden wagon zostanie pusty.
3. Spośród wierzchołków sześcianu losujemy 3 różne. Oblicz prawdopodobieństwo, że będą one wierzchołkami trójkąta równobocznego.
2. Pięciu pasażerów wsiada do pustego tramwaju złożonego z trzech wagonów, przy czym każdy wybiera losowo wagon. Oblicz prawdopodobieństwo, że przynajmniej jeden wagon zostanie pusty.
3. Spośród wierzchołków sześcianu losujemy 3 różne. Oblicz prawdopodobieństwo, że będą one wierzchołkami trójkąta równobocznego.
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
1)
Rozważ zdarzenie przeciwne,czyli A'-będą same dziewczyny w delegacji.
P(A)=1-P(A')----liczy się łatwo.
\(\overline{\overline{ \Omega }}= { 25\choose 3}= \frac{25!}{3! \cdot 22!}= \frac{23 \cdot 24 \cdot 25}{6}=2300\\
\overline{\overline{A'}}= {20 \choose 3}= \frac{20!}{3! \cdot 17!}= \frac{18 \cdot 19 \cdot 20}{6}=1140\\
P(A')= \frac{1140}{2300}= \frac{57}{115}\\
P(A)=1-P(A')=1- \frac{57}{115}= \frac{58}{115}\)
Rozważ zdarzenie przeciwne,czyli A'-będą same dziewczyny w delegacji.
P(A)=1-P(A')----liczy się łatwo.
\(\overline{\overline{ \Omega }}= { 25\choose 3}= \frac{25!}{3! \cdot 22!}= \frac{23 \cdot 24 \cdot 25}{6}=2300\\
\overline{\overline{A'}}= {20 \choose 3}= \frac{20!}{3! \cdot 17!}= \frac{18 \cdot 19 \cdot 20}{6}=1140\\
P(A')= \frac{1140}{2300}= \frac{57}{115}\\
P(A)=1-P(A')=1- \frac{57}{115}= \frac{58}{115}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
2)
Wszystkich możliwości rozmieszczenia pięciu osób w trzech wagonach jest;
\(\overline{\overline{ \Omega }}=3^5=243\)
\(A_1\) oznacza ,że jeden wagon jest pusty
\(\overline{\overline{A_1}}= {3 \choose 1} \cdot (2^5-2)=3 \cdot 30=90\)
Odejmuję dwie możliwości,gdyby wszyscy weszli do jednego wagonu.
\(A_2\) oznacza,że 2 wagony są puste
\(\overline{\overline{A_2}}= { 3\choose 2} \cdot 1 =3\\
P(A)=P(A_1)+P(A_2)= \frac{90}{243}+ \frac{3}{243}= \frac{93}{243}= \frac{31}{81}\)
Wszystkich możliwości rozmieszczenia pięciu osób w trzech wagonach jest;
\(\overline{\overline{ \Omega }}=3^5=243\)
\(A_1\) oznacza ,że jeden wagon jest pusty
\(\overline{\overline{A_1}}= {3 \choose 1} \cdot (2^5-2)=3 \cdot 30=90\)
Odejmuję dwie możliwości,gdyby wszyscy weszli do jednego wagonu.
\(A_2\) oznacza,że 2 wagony są puste
\(\overline{\overline{A_2}}= { 3\choose 2} \cdot 1 =3\\
P(A)=P(A_1)+P(A_2)= \frac{90}{243}+ \frac{3}{243}= \frac{93}{243}= \frac{31}{81}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
-
- Często tu bywam
- Posty: 243
- Rejestracja: 04 gru 2019, 17:54
- Podziękowania: 132 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
Re: Delegacja, pasażerowie, sześcian
sorki za odkopanie ale dlaczego w 2 nie można zrobić kiedy 1 wagon jest pusty to: \(2^5\) ?
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: Delegacja, pasażerowie, sześcian
bo ma znaczenie to, który wagon będzie pusty - musisz najpierw wybrać ten pusty (albo wybrać dwa, w których będę pasażerowie) - 3 sposoby, a potem do dwóch (np do wagonu A i do wagonu B) zaprosić pasażerów - na \(2^5\) sposobów - ale tu policzone są też przypadki, że wszyscy wybiorą wagon A lub wszyscy wybiorą wagon B (wtedy dwa wagony byłyby puste). Dlatego od \(2^5\) trzeba odjąć te dwie możliwościAmtematiksonn pisze: ↑04 cze 2020, 19:31 sorki za odkopanie ale dlaczego w 2 nie można zrobić kiedy 1 wagon jest pusty to: \(2^5\) ?
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
-
- Często tu bywam
- Posty: 243
- Rejestracja: 04 gru 2019, 17:54
- Podziękowania: 132 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
Re: Delegacja, pasażerowie, sześcian
a skąd wiadomo, że tutaj ma to znaczenie który wagon będzie pusty?
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: Delegacja, pasażerowie, sześcian
Bo wagony są rozróżnialne
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
-
- Często tu bywam
- Posty: 243
- Rejestracja: 04 gru 2019, 17:54
- Podziękowania: 132 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć: