prawdopodobienstwa

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
anabela
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 16 mar 2009, 18:47

prawdopodobienstwa

Post autor: anabela »

Spośród liczb1,2,3.......,99,100 wybieramy losowo jedną.Jakie jest prawdopodobieństwo,że wybrana liczba dzieli się przez:
a)2: b)5: c) 2 lub 5 ?
anabela
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 16 mar 2009, 18:47

prawdopodobienstwa

Post autor: anabela »

Wurnie są 3 białe kule,4 czarne i 5 niebieskich.Wyciagamy kolejno dwie kule.Jakie jest prawdopodobieństwo,że sa one tego samego koloru,gdy:
a)wylosowaną kulę wkładamy spowrotem do urny:
b)losujemy bez zwracania ?
anabela
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 16 mar 2009, 18:47

prawdopodobienstwa

Post autor: anabela »

Chór składa się z 8sopranów,6altów,7 tenorów i 4 basów.Jakie jest prawdopodobieństwo,że
a)dwie losowo wybrane osobymają ten sam rodzaj głosu:
b)trzy losowo wybrane osoby sa tej samej płci?
anabela
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 16 mar 2009, 18:47

prawdopodobienstwa

Post autor: anabela »

Na loterii jest jeden los wygrywający,dwa przegrywające i jeden pusty,uprawniający do kolejnego ciągnięcia.Losujemy tak długo,aż wyciągniemy los wygrywajacy albo przegrywający.
a)jakie jest prawdopodobieństwo wygranej?
b)czy prawdopodobieństwo to sie zmieni,gdy dorzucimy jeszcze jeden pusty los?
anabela
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 16 mar 2009, 18:47

prawdopodobienstwa

Post autor: anabela »

Oblicz prawdopodobieństwo trafienia czwórki w dużym lotku.
justa1547
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 24 lut 2009, 16:01

Post autor: justa1547 »

Spośród liczb1,2,3.......,99,100 wybieramy losowo jedną.Jakie jest prawdopodobieństwo,że wybrana liczba dzieli się przez:
a)2: b)5: c) 2 lub 5 ?
a) P= 50/100=1/2
b) P= 20/100=1/5
c) P= 1/2+1/5=7/10
anabela
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 16 mar 2009, 18:47

prawdopodobienstwa

Post autor: anabela »

dzięki Justyna :D
Pol
Moderator
Moderator
Posty: 1026
Rejestracja: 01 gru 2008, 10:00
Lokalizacja: Częstochowa
Otrzymane podziękowania: 137 razy
Płeć:

Post autor: Pol »

c) jest raczej źle, bo z tego wynika że liczb podzielnych przez 2 lub 5 jest 70 a jest ich 60

P(AuB) = P(A) + P(B) - P(AiB), na pewno znacie ten wzór ;)

c) 6/10
Pol
Moderator
Moderator
Posty: 1026
Rejestracja: 01 gru 2008, 10:00
Lokalizacja: Częstochowa
Otrzymane podziękowania: 137 razy
Płeć:

Post autor: Pol »

Wurnie są 3 białe kule,4 czarne i 5 niebieskich.Wyciagamy kolejno dwie kule.Jakie jest prawdopodobieństwo,że sa one tego samego koloru,gdy:
a)wylosowaną kulę wkładamy spowrotem do urny:
b)losujemy bez zwracania ?
opis zdarzen: A - obie sa biale, B - obie sa czarne, C - obie niebieskie
a)
P(A) = 3/(3+4+5) * 2/(2+4+5)
P(B) = 4/(3+4+5) * 3/(3+3+5)
P(C) = 5/(3+4+5) * 4/(3+4+4)
P(a)) = P(A)+P(B)+P(C)

b)
P(A) = 3/(3+4+5) * 3/(3+4+5)
P(B) = 4/(3+4+5) * 4/(3+4+5)
P(C) = 5/(3+4+5) * 5/(3+4+5)
P(b)) = P(A)+P(B)+P(C)
Pol
Moderator
Moderator
Posty: 1026
Rejestracja: 01 gru 2008, 10:00
Lokalizacja: Częstochowa
Otrzymane podziękowania: 137 razy
Płeć:

Post autor: Pol »

Chór składa się z 8sopranów,6altów,7 tenorów i 4 basów.Jakie jest prawdopodobieństwo,że
a)dwie losowo wybrane osobymają ten sam rodzaj głosu:
b)trzy losowo wybrane osoby sa tej samej płci?
opis zdarzen: A - 2 soprany, B - 2 alty, C - 2 tenory, D - 2 basy
a)
P(A) = 8 /(8+6+7+4) * 7 /(7+6+7+4)
P(B) = 6 /(8+6+7+4) * 5 /(8+5+7+4)
P(C) = 7 /(8+6+7+4) * 6 /(8+6+6+4)
P(D) = 4 /(8+6+7+4) * 3 /(8+6+7+3)
P(a)) = P(A)+P(B)+P(C)+P(D)

opis zdarzen: E - 3 mezczyzn, F - 3 kobiety
b)
zakladam (bo nie znam sie na glosach) za sopran i alt to kobiece)
P(E) = (7+4) / (8+6+7+4) * (7+4-1) / (8+6+7+4-1)
P(F) = (8+6) / (8+6+7+4) * (8+6-1) / (8+6+7+4-1)
P(b)) = P(E) + P(F)
ODPOWIEDZ