Rzucamy trzy razy monetą.Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia:
a)wypadną trzy reszki
b)wypadną dokładnie dwie reszki
c)wypadnie więcej orłów niz reszek
Rzucamy czterokrotnie monetą.Jakie jest prawdopodobieństwo,że orzeł wypadnie:
a)tyle samo razy co reszka
b)mniej razy niż reszka
rzut monetą
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Moderator
- Posty: 1026
- Rejestracja: 01 gru 2008, 10:00
- Lokalizacja: Częstochowa
- Otrzymane podziękowania: 137 razy
- Płeć:
zadanie 1
zdarzenie można określić jako wariacja z powtórzeniami gdzie n=2, k=3
P(omega) = n^k = 2 * 2 * 2 = 8
a)
moc A = 1 , jest jedno losowanie ktore spelnia warunki, tj (r, r, r)
P(A) = 1 / 8
b)
moc A = 3 , czyli (r, r, o), (r, o, r), (o, r, r)
P(A) = 3 / 8
c)
moc A = 4 , czyli (o, r, o), (o, o, r), (r, o, o), (o, o, o)
P(A) = 4 / 8
zadanie 2
zdarzenie można określić jako wariacja z powtórzeniami gdzie n=2, k=4
P(omega) = n^k = 2 * 2 * 2 * 2= 16
a)
moc A = 6, czyli (o, o, r, r), (o, r, o, r), (o, r, r, o), (r, o, o, r), (r, r, o, o), (r, o, r, o)
P(A) = 6 / 16
b)
moc A = 5, czyli (o, o, o, r), (o, o, r, o), (o, r, o, o), (r, o, o, o), (o, o, o, o)
P(A) = 5 / 16
zdarzenie można określić jako wariacja z powtórzeniami gdzie n=2, k=3
P(omega) = n^k = 2 * 2 * 2 = 8
a)
moc A = 1 , jest jedno losowanie ktore spelnia warunki, tj (r, r, r)
P(A) = 1 / 8
b)
moc A = 3 , czyli (r, r, o), (r, o, r), (o, r, r)
P(A) = 3 / 8
c)
moc A = 4 , czyli (o, r, o), (o, o, r), (r, o, o), (o, o, o)
P(A) = 4 / 8
zadanie 2
zdarzenie można określić jako wariacja z powtórzeniami gdzie n=2, k=4
P(omega) = n^k = 2 * 2 * 2 * 2= 16
a)
moc A = 6, czyli (o, o, r, r), (o, r, o, r), (o, r, r, o), (r, o, o, r), (r, r, o, o), (r, o, r, o)
P(A) = 6 / 16
b)
moc A = 5, czyli (o, o, o, r), (o, o, r, o), (o, r, o, o), (r, o, o, o), (o, o, o, o)
P(A) = 5 / 16