pary rękawiczek ;)

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
chasma
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 15
Rejestracja: 19 mar 2008, 21:29

pary rękawiczek ;)

Post autor: chasma »

zadanie z informatora ;)

Z szuflady ,w której znajduje się 10 różnych par rękawiczek wybieramy losowo cztery rękawiczki. Opisz zbiór wszystkich zdarzeń elementarnych,a następnie oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń:
A - wśród wylosowanych rękawiczek nie będzie pary
B - wśród wylosowanych rękawiczek będzie dokładnie jedna para
Awatar użytkownika
psikus
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 85
Rejestracja: 14 mar 2008, 12:42

Post autor: psikus »

Mnie sie wydaje ze to bedzie tak (choc nie wiem co na to moderatorzy :)):
Moc omega to C(4/20)=4845. Ilosc mozliwych kombinacji dwoch par to C(2/10)=45. Wiec moc A=4845-45=4800. Wiec P(A)=4800/4845=320/323.
Jesli ma byc jedna para to jedna pare mozemy wybrac na 10 sposobow a pozostala 2-ka to C(2/18), czyli moc B=10C(2/18)=1530. Wiec P(B)=1530/4845=102/323. Ale czy to jest na pewno dobrze to nie jestem pewny :P
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1853
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

http://www.zadania.info/9748129

Fajne zadanie. Choć wam się pewnie mniej podoba.
Awatar użytkownika
psikus
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 85
Rejestracja: 14 mar 2008, 12:42

Post autor: psikus »

Zadanie rzeczywiscie wyszukane ale nie moge zrozumiec sposobu w jaki liczysz moc B w II sposobie.
Moglbys troche jasniej ???
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1853
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

Dopisałem ćwierć zdania, ale myśleć trzeba tak:

w drugim sposobie wynik, to uporządkowana czwórka rękawiczek. Liczymy ile jest takich wyników, w których dokładnie dwie są tego samego koloru. Najpierw patrzymy na których miejscach są te z jednej pary (w pierwszym sposobie nie było takiego problemu, bo nie patrzyliśmy na kolejność), możliwości jest 6. Potem, liczymy na ile sposobów możemy te rękawiczki dobrać - tak jest to opisane. Wszystkie liczby ze sobą mnożymy.

Różnica między pierwszym a drugim sposobem jest taka, że w drugim wyniki (b,b,z,c) i (b,z,c,b) są różne, więc jednemu wynikowi ze sposobu I odpowiada wiele wyników w sposobie II.
Awatar użytkownika
psikus
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 85
Rejestracja: 14 mar 2008, 12:42

Post autor: psikus »

No tak teraz juz kapuje. Dzieki
Ostatnio zmieniony 24 kwie 2008, 10:08 przez psikus, łącznie zmieniany 1 raz.
chasma
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 15
Rejestracja: 19 mar 2008, 21:29

Post autor: chasma »

OO dziękuję bardzo :) Teraz rozumiem wszystko :)
Naprawdę to bardzo pomocne, że tak wszystko tłumaczysz krok po kroku supergolonka! :)
lakonyk
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 28 kwie 2008, 17:20

Post autor: lakonyk »

A ja mam pytanko odnośnie I sposobu w B(liczone z B'). Tam napisałeś, że P(B) = 1-P(B'), gdzie P(B') to suma dwóch prawdopodobieństw ale one tz P(A) i P(C) mają chyba część wspólną więc ją powinieneś dodać a nie dodajesz... Pozdrawiam Lay
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1853
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

Nie wiem czy dobrze rozumiem o co pytasz, ale A- nie ma żadnej pary, C-są dwie pary, więc \(Acap C=emptyset\).
ODPOWIEDZ