Matemasyka z Sensem - rachunek prawdopodobieństw...

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
marcin8918
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 21
Rejestracja: 27 mar 2008, 00:30

Matemasyka z Sensem - rachunek prawdopodobieństw.....

Post autor: marcin8918 »

zad. 1
O zdarzeniach A i B wiadomo, że P(B) = 0,6 , P(AuB') = 0,9 , P(A/B') = 0,5.
Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia A. (odpowiedź: 0,7).

zad. 2
Wiedząc, że P(A) = 1/4 , P(B) = 1/3 , P(B/A) = 2/3, oblicz P(A/B).
(odpowiedź: 1/2)

zad. 3
W pojemniku znajduje się 200 wybrakowanych części. 60 sztuk odrzucono z powodu wystąpienia wady A, 40 sztuk z powodu wady B, pozostałe z powodu wady C. Każda część ma tylko jedną wadę. Oblicz prawdopodobieństwo, że wybierając losowo z tego pojemnika 3 części, wybierzesz dokładnie:
a) po jednej części z każdą wadą, (odp: 0,183)
b) dwie części z wadą A, (odp: 0,189)
c) dwie części z wadą B, (odp: 0,095)
d) wszystkie części z tą samą, jedną wadą (odp: 0,157).

zad. 4
Dwóch równorzędnych przeciwników gra w szachy.
Co jest bardziej prawdopodobne:
a) wygranie dwóch partii z trzech, czy czterech partii z sześciu rozegranych ? (odp: dwóch partii z trzech)
b) wygranie nie mniej niż dwóch partii z trzech, czy nie mniej niż czterech partii z sześciu rozegranych ? (Remisów nie uwzględniamy) (odp: nie mniej niż dwie partie z tzech).


Bardzo dziękuję za pomoc.
Ostatnio zmieniony 13 kwie 2008, 19:15 przez marcin8918, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1859
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

marcin8918 pisze:zad. 1
O zdarzeniach A i B wiadomo, że P(B) = 0,6 , P(AuB') = 0,9 , P(A/B') = 0,5.
Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia A. (odpowiedź: 0,7).
http://www.zadania.info/3779458
Zmieniłem treść, bo inaczej zadanie jest bez sensu - nie da się wyliczyć P(A), a podane dane się dublują.
zad. 2
Wiedząc, że P(A) = 1/4 , P(B) = 1/3 , P(B/A) = 2/3, oblicz P(A/B).
(odpowiedź: 1/2)
http://www.zadania.info/4617877
Tu też zmieniłem zadanie, bo inaczej wszystko jest bez sensu, P(BA) nie może być większe niż P(B), podobnie z P(A) i P(AB).
zad. 3
W pojemniku znajduje się 200 wybrakowanych części. 60 sztuk odrzucono z powodu wystąpienia wady A, 40 sztuk z powodu wady B, pozostałe z powodu wady C. Każda część ma tylko jedną wadę. Oblicz prawdopodobieństwo, że wybierając losowo z tego pojemnika 3 części, wybierzesz dokładnie:
a) po jednej części z każdą wadą, (odp: 0,183)
b) dwie części z wadą A, (odp: 0,189)
c) dwie części z wadą B, (odp: 0,095)
d) wszystkie części z tą samą, jedną wadą (odp: 0,157).
http://www.zadania.info/4129944
zad. 4
Dwóch równorzędnych przeciwników gra w szachy.
Co jest bardziej prawdopodobne:
a) wygranie dwóch partii z trzech, czy czterech partii z sześciu rozegranych ? (odp: dwóch partii z trzech)
b) wygranie nie mniej niż dwóch partii z trzech, czy nie mniej niż czterech partii z sześciu rozegranych ? (Remisów nie uwzględniamy) (odp: nie mniej niż dwie partie z tzech).
http://www.zadania.info/984789

Jeżeli Wy nie robicie błędów przy przepisywaniu, to coraz bardziej mam wrażenie, że ta 'matematyka z sensem' jest bez sensu.
ODPOWIEDZ