zadanie optymalizacyjne

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
BarT123oks
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 95
Rejestracja: 15 sty 2023, 13:15
Podziękowania: 34 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

zadanie optymalizacyjne

Post autor: BarT123oks »

Janek na stychu znalazł kwadratowy arkusz tektury o długości 3m. Postanowił zbudować z niego pojemnik w kształcie prostopadłościanu. W tym celu w narożnikach arkusza wyciął kwadraty. Jakiej długości powinny miec kwadraty, aby objętość tego prostopadłościanu była największa?
Nie wiem jak ustalić wzór funkcji
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: zadanie optymalizacyjne

Post autor: radagast »

Narysuj to sobie (kwadrat o boku 3m z wyciętymi w rogach kwadratami o boku x)
grdv10
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1039
Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 388 razy
Płeć:

Re: zadanie optymalizacyjne

Post autor: grdv10 »

Oznacz przez \(x\) bok kwadratu. Oczywiście wszystkie te kwadraty mają być identyczne. Zrób sobie rysunek. Oczywiście \(0<x<1.5\), bo inaczej za dużo się wytnie. Podstawa pudełka to \(3-2x\), a wysokość to \(x\). Zatem objętość to\[V(x)=x(3-2x)^2.\]Należy wyznaczyć największą wartość tej funkcji w przedziale \((0,\ 1.5)\). Pochodna po rozłożeniu na czynniki ma postać \[V'(x)=3 \, {\left(2 \, x - 1\right)} {\left(2 \, x - 3\right)},\] co mówi nam, że funkcja \(V(x)\) rośnie w przedziale \(\left(0,\frac{1}{2}\right)\), a maleje w przedziale \(\left(\frac{1}{2},\frac{3}{2}\right).\) W punkcie krytycznym \(x_0=\frac{1}{2}\) objętość jest więc największa. Wymiary pudełka to wobec tego podstawa \(3-2x_0=2\), a wysokość \(\frac{1}{2}.\)
ODPOWIEDZ