Prostopadłościan,ostroslup,graniastosłup

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
amona121
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 21 sty 2023, 08:51
Płeć:

Prostopadłościan,ostroslup,graniastosłup

Post autor: amona121 »

1. Podstawą prostopadłościanu jest prostokąt o bokach \(8\) i \(6\). Wysokość tego prostopadłościanu jest równa \(10\). Oblicz miarę kąta nachylenia przekątnej prostopadłościanu do płaszczyzny podstawy.

2. W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym krawędź podstawy jest równa \(10\) a ściana boczna tworzy z płaszczyzna podstawy kąt o mierze \(30^\circ\). Oblicz pole powierzchni bocznej tego ostrosłupa.

3. Pole podstawy graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego jest równe \(24 \sqrt3\). Przekątna ściany bocznej jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem \(60^\circ\). Oblicz objętość tego graniastosłupa oraz długość krótszej przekątnej graniastosłupa.
Ostatnio zmieniony 21 sty 2023, 16:13 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości: cała "matematyka" w kodzie i [tex] [/tex]. Pisz po polsku!
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Prostopadłościan,ostroslup,graniastosłup

Post autor: eresh »

amona121 pisze: 21 sty 2023, 08:58 1.podstawą prostopadłościanu jest prostokąt o bokach 8 i 6.wysokosc tego prostopadłościanu jest równa 10.oblicz miarę kąta nachylenia przekątnej prostopadłościanu do płaszczyzny podstawy.
\(8^2+6^2=d^2\\
100=d^2\\
d=10\\
\tg\alpha=\frac{H}{d}\\
\tg\alpha=\frac{10}{10}\\
\tg\alpha=1\\
\alpha=45^{\circ}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Prostopadłościan,ostroslup,graniastosłup

Post autor: eresh »

amona121 pisze: 21 sty 2023, 08:58

2.w ostrosłupie prawidłowym czworokątnym krawędź podstawy jest równa 10 a ściana boczna tworzy z płaszczyzna podstawy kąt o mierze 30 stopni.oblicz pole powierzchni bocznej tego ostrosłupa.

\(\cos 30^{\circ}=\frac{0,5a}{h_b}\\
\frac{\sqrt{3}}{2}=\frac{5}{h_b}\\
h_b=\frac{10\sqrt{3}}{3}\\
P_b=4ah_b\\
\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Prostopadłościan,ostroslup,graniastosłup

Post autor: eresh »

amona121 pisze: 21 sty 2023, 08:58

3.pole podstawy graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego jest równe 24 pierwiastki z 3.przekatna ściany bocznej jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 60 stopni.oblicz objętość tego graniastosłupa oraz długość krótszej przekątnej graniastosłupa.
\(6\cdot\frac{a^2\sqrt{3}}{4}=24\sqrt{3}\\
a=4\)


\(\tg 60^{\circ}=\frac{H}{a}\\
\sqrt{3}=\frac{H}{4}\\
H=4\sqrt{3}\)


\(V=P_p\cdot H\)

\(D^2=H^2+(a\sqrt{3})^2\\
\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ