granistosłup

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
avleyi
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 252
Rejestracja: 15 maja 2022, 13:41
Podziękowania: 302 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

granistosłup

Post autor: avleyi »

Podstawa graniastosłupa jest trójkąt o bokach długości \( 3, 3 \sqrt{3} ,6\). Wysokość jest równa \(5\). Oblicz tangens kata miedzy przekątna ściany bocznej o krawędzi \(3 \sqrt{3} \) a sąsiednia ścianą boczna o krawędzi podstawy \(6\).
Ostatnio zmieniony 19 sty 2023, 23:01 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości; cała "matematyka" w kodzie i [tex] [/tex]
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3528
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1936 razy

Re: granistosłup

Post autor: Jerry »

Zauważ, że podany trójkąt podstawy jest charakterystycznym (z kątami \(30^\circ,\ 60^\circ\)) trójkątem prostokątnym! Jeśli przyjmiemy oznaczenia jak na rysunku:
001 (6).jpg
to:
  1. \(|MC|={3\sqrt3\over2}\)
  2. \(|AM|={9\over2}\)
  3. \(|MA_1|=\sqrt{({9\over2})^2+5^2}={\sqrt{181}\over2}\)
  4. \(\tg\gamma=\dfrac{{3\sqrt3\over2}}{{\sqrt{181}\over2}}={3\sqrt{543}\over181}\)
Pozdrawiam
PS. Rachunki do sprawdzenia!
ODPOWIEDZ