Stożek (tworząca do sześcianu we wzorze na objętość)

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Darexor
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 05 sty 2023, 13:19
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Stożek (tworząca do sześcianu we wzorze na objętość)

Post autor: Darexor »

Kąt rozwarcia stożka ma miarę \(\alpha\), a jego tworząca ma długość \(l\). Wyraź w zależności od \(l\) i funkcji trygonometrycznych kąta \(\alpha\) objętość \(V\) stożka.

Rozumiem, że w tej zależności:

\(r = \sin\frac{\alpha}{2}\\\)\(H = \cos\frac{\alpha}{2}\\\)

Ale w odpowiedziach do zadania wzór na objętość jest podawany jako

\(V=\frac{1}{3}\pi\cdot l^3\cdot\ \sin^2\frac{\alpha}{2}\cdot\cos\frac{\alpha}{2}\)

sin i cos w pełni rozumiem, ale skąd \(l^3\) wzięło się we wzorze na objętość?

Z góry dziękuję za pomoc
Ostatnio zmieniony 06 sty 2023, 15:30 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa kodu: \sin, \cos, \alpha
grdv10
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1039
Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 388 razy
Płeć:

Re: Stożek (tworząca do sześcianu we wzorze na objętość)

Post autor: grdv10 »

Narysuj sobie odpowiedni trójkąt. Zgubiłeś tworzącą \(\ell.\)
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3527
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1933 razy

Re: Stożek (tworząca do sześcianu we wzorze na objętość)

Post autor: Jerry »

Darexor pisze: 06 sty 2023, 14:02 Rozumiem, że w tej zależności:
\(r = \sin\frac{\alpha}{2}\\\)
\(H = \cos\frac{\alpha}{2}\)
Raczej
\(r =l \sin\frac{\alpha}{2}\\
H =l \cos\frac{\alpha}{2}\)
i wtedy
\(V={1\over3}\cdot\pi\cdot(l \sin\frac{\alpha}{2})^2\cdot l \cos\frac{\alpha}{2}=\ldots\)

Pozdrawiam
Darexor
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 05 sty 2023, 13:19
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Re: Stożek (tworząca do sześcianu we wzorze na objętość)

Post autor: Darexor »

Jerry pisze: 06 sty 2023, 15:35
Darexor pisze: 06 sty 2023, 14:02 Rozumiem, że w tej zależności:
\(r = \sin\frac{\alpha}{2}\\\)
\(H = \cos\frac{\alpha}{2}\)
Raczej
\(r =l \sin\frac{\alpha}{2}\\
H =l \cos\frac{\alpha}{2}\)
i wtedy
\(V={1\over3}\cdot\pi\cdot(l \sin\frac{\alpha}{2})^2\cdot l \cos\frac{\alpha}{2}=\ldots\)

Pozdrawiam
Faktycznie, teraz rozumiem. Dziękuję bardzo
ODPOWIEDZ