walec1

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
martucha1
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 36
Rejestracja: 11 mar 2010, 15:34

walec1

Post autor: martucha1 »

w walcu o wysokości 10 i promieniu podstawy 8 wycięto otwór o kształcie walca o średnicy 2. jaką objętość ma otrzymana bryła?
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

H=10
R=8
2r=2, r=1

\(V=\pi\ R^2H-\pi\ r^2H=\pi\cdot\ H(R^2-r^2)\\V=\pi\cdot10(8^2-1^2)=10\pi\cdot63=630\pi\)
ODPOWIEDZ