walec

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
martucha1
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 36
Rejestracja: 11 mar 2010, 15:34

walec

Post autor: martucha1 »

oblicz objętość , pole powierzchni walca o średnicy 10 i wysokości 10.
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

2r=10

r=5

H=10

\(P_c=2\pi\ r^2+2\pi\ rH\\P_c=2\pi\cdot5^2+2\pi\cdot5\cdot10=50\pi+100\pi=150\pi\)

\(V=\pi\ r^2H\\V=\pi\cdot5^2\cdot10=250\pi\)
ODPOWIEDZ