potrzebuje obliczenia obojętnie jakich dwóch zadań z kartki
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... f9bfb.html
proszę o szybką pomoc
Bryły
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
2.6
\(V=3^3-3\cdot1^3=27-3=24\)
2.7
\(ac=1:4:6 \Rightarrow b=4a\ \wedge \ c=6a\)
\(2(ab+ac+bc)=1088\\ab+ac+bc=544\\a\cdot4a+a\cdot6a+4a\cdot6a=544\\34a^2=544\\a^2=16\\a=4\\ \begin{cases}a=4\\b=16\\c=24 \end{cases}\)
2.8
d- przekątna podstawy
\(d^2=3^2+6^2\\d^2=45\\d=3\sqrt{5}\\ctg\alpha=\frac{3\sqrt{5}}{5}\approx1,3416\\\alpha\approx36^o40'\)
2.9
H- wysokość prostopadłościanu
d- przekątna podstawy
a, b- krawędzie podstawy, a=8
\(\frac{d}{20}=cos60^o\\d=20\cdot\frac{1}{2}\\d=10\\\frac{H}{20}=sin60^o\\H=20\cdot\frac{\sqrt{3}}{2}\\H=10\sqrt{3}\\a^2+b^2=d^2\\8^2+b^2=10^2\\b^2=36\\b=6\)
Objętość:
\(V=8\cdot6\cdot10\sqrt{3}=480\sqrt{3}\)
\(V=3^3-3\cdot1^3=27-3=24\)
2.7
\(ac=1:4:6 \Rightarrow b=4a\ \wedge \ c=6a\)
\(2(ab+ac+bc)=1088\\ab+ac+bc=544\\a\cdot4a+a\cdot6a+4a\cdot6a=544\\34a^2=544\\a^2=16\\a=4\\ \begin{cases}a=4\\b=16\\c=24 \end{cases}\)
2.8
d- przekątna podstawy
\(d^2=3^2+6^2\\d^2=45\\d=3\sqrt{5}\\ctg\alpha=\frac{3\sqrt{5}}{5}\approx1,3416\\\alpha\approx36^o40'\)
2.9
H- wysokość prostopadłościanu
d- przekątna podstawy
a, b- krawędzie podstawy, a=8
\(\frac{d}{20}=cos60^o\\d=20\cdot\frac{1}{2}\\d=10\\\frac{H}{20}=sin60^o\\H=20\cdot\frac{\sqrt{3}}{2}\\H=10\sqrt{3}\\a^2+b^2=d^2\\8^2+b^2=10^2\\b^2=36\\b=6\)
Objętość:
\(V=8\cdot6\cdot10\sqrt{3}=480\sqrt{3}\)