pole przekroju

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
xenoneq_o0
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 82
Rejestracja: 26 kwie 2021, 14:36
Podziękowania: 26 razy
Płeć:

pole przekroju

Post autor: xenoneq_o0 »

Szcześcian o krawędzi \( a \) przecięto płaszczyzną przechodzącą przez przekątną dolnej podstawy i środki dwóch krawędzi górnej podstawy. Oblicz pole otrzymanego przekroju.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: pole przekroju

Post autor: korki_fizyka »

Wystarczy tw. Pitagorasa + wzór na pole trapezu oraz schludny rysunek ;)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3527
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1936 razy

Re: pole przekroju

Post autor: Jerry »

Zrobiłem, jak korki_fizyka sugerował, schludny rysunek i zauważyłem, że przekrojem jest trapez równoramienny o podstawach \(a\sqrt2,\ {a\sqrt2\over2}\) i ramieniu \({a\sqrt5\over2}\). Jego wysokość jest równa \(h=\sqrt{\left(\dfrac{a\sqrt5}{2}\right)^2-\left(\dfrac{a\sqrt2-{a\sqrt2\over2}}{2}\right)^2}\) i do odpowiedzi blisko

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ