objętosc

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
qiqocaxe
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 09 sie 2022, 14:10
Płeć:

objętosc

Post autor: qiqocaxe »

Powierzchnia boczna walca po rozwinięciu jest prostokątem, którego przekątna o długości d
tworzy z wysokością kąt α . Wyprowadź wzór na objętość walca. Oblicz ją dla d=82–√iα=60∘
All Porn Sites to najlepsze miejsce rozrywki dla dorosłych - https://newpornsites.icu/category/arab-porn-tube-sites/
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3528
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1936 razy

Re: objętosc

Post autor: Jerry »

\(\begin{cases}\frac{h}{d}=\cos\alpha\\\frac{2\pi r}{d}=\sin\alpha\end{cases}\iff \begin{cases}h=d\cos\alpha\\r=\frac{d\sin\alpha}{2\pi}\end{cases}\So V_W=\pi\frac{d^2\sin^2\alpha}{4\pi^2}\cdot d\cos\alpha=\ldots\)

Dane wartości (dla mnie - nieczytelne) wstaw sam ...

Pozdrawiam
PS. Pisz posty z wykorzystaniem kodu \(\LaTeX\), instrukcja w moim podpisie
ODPOWIEDZ