Graniastosłup

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
WRGLG
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 27 mar 2022, 18:10
Podziękowania: 4 razy

Graniastosłup

Post autor: WRGLG »

Podstawą graniastosłupa prostego ABCDEF jest trójkąt równoramienny ABC, którego każde z ramion
AB i AC ma długość 15. Połowa podstawy, wysokość opuszczona na tę podstawę oraz ramię trójkąta
tworzą w podanej kolejności ciąg arytmetyczny. Na krawędzi bocznej AD obrano punkt Z w taki sposób,
że |𝐴𝑍|:|𝑍𝐷| = 3: 5. Wiedząc, że przekrój BCZ jest nachylony do płaszczyzny podstawy pod kątem 30°,
oblicz objętość graniastosłupa.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Graniastosłup

Post autor: eresh »

WRGLG pisze: 26 kwie 2022, 21:27 Podstawą graniastosłupa prostego ABCDEF jest trójkąt równoramienny ABC, którego każde z ramion
AB i AC ma długość 15. Połowa podstawy, wysokość opuszczona na tę podstawę oraz ramię trójkąta
tworzą w podanej kolejności ciąg arytmetyczny. Na krawędzi bocznej AD obrano punkt Z w taki sposób,
że |𝐴𝑍|:|𝑍𝐷| = 3: 5. Wiedząc, że przekrój BCZ jest nachylony do płaszczyzny podstawy pod kątem 30°,
oblicz objętość graniastosłupa.
\(
|AB|=a\\
\)

\(h\) - wysokość podstawy opuszczona na AB
\(h_1\) - wysokość podstawy opuszczona na BC
H - wysokość bryły

\(h=\frac{0,5a+15}{2}\\
2h=0,5a+15\\
4h-30=a

\)


\((0,5a)^2+h^2=15^2\\
4h^2-60h+225+h^2=225\\
5h(h-12)=0\\
h=12\\
a=18\\
P_p=\frac{1}{2}\cdot 12\cdot 18=108\\
108=\frac{1}{2}\cdot 15\cdot h_1\\
h_1=14,4\)


\(\tg 30^{\circ}=\frac{|AZ|}{h_1}\\
\frac{\sqrt{3}}{3}=\frac{\frac{3}{8}H}{14,4}\\
14,4\sqrt{3}=\frac{9}{8}H\\
H=12,8\sqrt{3}
\)


\(V=108\cdot 12,8\sqrt{3}=1382,4\sqrt{3}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ