kąty

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
martucha1
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 36
Rejestracja: 11 mar 2010, 15:34

kąty

Post autor: martucha1 »

kąt nachylenia ściany bocznej do płaszczyzny podstawy ostrosłupa prawidlowego czworokątnego ma miare 45stopni a wysokosc sciany bocznej 1dm. oblicz pole całkowite ostrosłupa.
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Wysokość ściany bocznej,wysokość ostrosłupa i pół krawędzi podstawy,to boki trójkąta prostokątnego ,równoramiennego.
H^2 + H^2 = 1
H^2 = 0,5
H = pierw.0,5
a=2H = 2*pierw.0,5=pierw.2
Pole = a^2 + 4*0,5*a*1 = 2+2*pierw.2 = 2[1+pierw.2]
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ