Ile z intuicji dotyczącej geometrii przestrzeni hiperbolicznej przenosi się na inne przestrzenie hiperboliczne algebry p

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kyojim
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 20 kwie 2022, 13:35
Płeć:

Ile z intuicji dotyczącej geometrii przestrzeni hiperbolicznej przenosi się na inne przestrzenie hiperboliczne algebry p

Post autor: kyojim »

Bardziej interesuje mnie badanie przestrzeni F-hiperbolicznej H(F), F= R=rzeczywistych, C=kompleksów, Q=quaternionów, O=oktonionów, jako rzeczywistej rozmaitości riemannowskiej (prawdopodobnie można zignorować oktonony).

Np. jak mam rozumieć geodezję dla H(C) lub H(Q)? irrc, całkowicie geodezyjne podrozmaitości H(C) są rzeczywiste lub złożone hiperboliczne.

Jestem całkiem zaznajomiony z H(R). Chciałbym przenieść rzeczy do H(F). Czy ktoś zna zasoby, w których istotne rzeczy są obliczane wprost dla H(F)?

Wiem, że można badać H(C) za pomocą złożonej geometrii. idk, jeśli jest to prawdą dla H(Q) lub H(O) (chociaż jej granica również wynosi zero). Więc może chciałbym powstrzymać się od tego punktu widzenia.
ODPOWIEDZ