Stożek

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
iwa210
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 14
Rejestracja: 27 mar 2010, 10:12

Stożek

Post autor: iwa210 »

1.
Kat rozwarcia stożka ma miarę alfa. Oblicz miarę łukową kąta środkowego rozwiniętej powierzchni bocznej tego stożka.

2.
Przekrój osiowy stożka jest równoramiennym trójkątem prostokątnym o polu 18 cm kwadratowych. Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej tego stożka.
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

2.
Z układu policzysz co trzeba do dalszych obliczeń:

\(l,h,r>0\)

\(\{l^2+l^2=(2r)^2\\ \frac{l \cdot l}{2}=18\\h^2+r^2=l^2\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ