1.
Wysokość walca ma 16cm długości a długość promienia podstawy jest równa 17 cm. Walec ten przecięto płaszczyzną równoległą do osi i otrzymano w przekroju kwadrat. Oblicz odległość tego przekroju od osi walca.
2.
Pole powierzchni bocznej walca jest równe polu koła opisanego na przekroju osiowym tego walca. Znajdź zależność miedzy wysokością H a promieniem R podstawy tej bryły.
3.
Przekątna prostokąta ma długość 30cm a jego pole wynosi 432 centymetrów kwadratowych. Znajdź objętość bryły otrzymanej przez obrót tego prostokąta dookoła większego boku.
Walec
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- anka
- Expert
- Posty: 6587
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
1.
http://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=21&t=9706
2.
http://www.matematyka.pl/98927.htm
3.
http://www.matematyka.pl/98304.htm
http://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=21&t=9706
2.
http://www.matematyka.pl/98927.htm
3.
http://www.matematyka.pl/98304.htm
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.