Zadanie z Graniastosłupa

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Demoks20
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 07 kwie 2022, 13:45
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Zadanie z Graniastosłupa

Post autor: Demoks20 »

Dany jest graniastosłup prawidłowy czworokątny którego wysokość jest równa 10 a przekątna nachylona jest do płaszczyzny podstawy pod kątem 30° Oblicz objętość graniastosłupa
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Zadanie z Graniastosłupa

Post autor: eresh »

Demoks20 pisze: 07 kwie 2022, 13:55 Dany jest graniastosłup prawidłowy czworokątny którego wysokość jest równa 10 a przekątna nachylona jest do płaszczyzny podstawy pod kątem 30° Oblicz objętość graniastosłupa
a - krawędź podstawy
d - przekątna podstawy

\(\tg 30^{\circ}=\frac{10}{d}\\
\frac{\sqrt{3}}{3}=\frac{10}{d}\\
\sqrt{3}d=30\\
d=\frac{30\sqrt{3}}{3}\\
d=10\sqrt{3}\\
d=a\sqrt{2}\\
a\sqrt{2}=10\sqrt{3}\\
a=\frac{10\sqrt{6}}{2}\\
a=5\sqrt{6}\)


\(V=P_p\cdot H\\
V=(5\sqrt{6})^2\cdot 10\\
V=25\cdot 6\cdot 10\\
V=1500\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ