Ostrosłup
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 267
- Rejestracja: 30 paź 2018, 23:03
- Podziękowania: 120 razy
- Płeć:
Ostrosłup
w ostrosłupie prawidłowym czworokątnym dane są krawędź podstawy \(a\) i kąt \(\alpha \) nachylenia krawedzi bocznej do plaszczyzny podstawy. Przez jeden z wierzchołków podstawy poprowadzono płaszczyzne prostopadłą do przeciwległej krawędzi bocznej. Płaszczyzna ta oznacza przekrój graniastosłupa. Wyznacz jego pole.
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Ostrosłup
Przekrojem jest deltoid, więc jego pole to połowa iloczynu przekątnych.
\(d_1=a \sqrt{2} \sin \alpha \\
d_2=a \sqrt{2}(1-\ctg^2 \alpha ) \\
P=a^2\sin \alpha (1-\ctg^2 \alpha )
\)
\(d_1=a \sqrt{2} \sin \alpha \\
d_2=a \sqrt{2}(1-\ctg^2 \alpha ) \\
P=a^2\sin \alpha (1-\ctg^2 \alpha )
\)
-
- Stały bywalec
- Posty: 267
- Rejestracja: 30 paź 2018, 23:03
- Podziękowania: 120 razy
- Płeć:
-
- Stały bywalec
- Posty: 267
- Rejestracja: 30 paź 2018, 23:03
- Podziękowania: 120 razy
- Płeć:
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Ostrosłup
Niech podstawą będzie kwadrat ABCD, a płaszczyzna przekroju przecina krawędź CS w punkcie X.
1) Kąt CXA jest prosty więc z trójkąta CXA masz:
\( \frac{|AX|}{|AC|}=\sin \alpha
\\
\frac{d_1}{a \sqrt{2} }= \sin \alpha \\
d_1=... \)
1) Kąt CXA jest prosty więc z trójkąta CXA masz:
\( \frac{|AX|}{|AC|}=\sin \alpha
\\
\frac{d_1}{a \sqrt{2} }= \sin \alpha \\
d_1=... \)