Ostrosłup

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
lolipop692
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 267
Rejestracja: 30 paź 2018, 23:03
Podziękowania: 120 razy
Płeć:

Ostrosłup

Post autor: lolipop692 »

W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym podstawa wynosi \(a\) a krawedz boczna \(3a\)
a) oblicz odległość spodka wysokości od krawędzi bocznej
b) Oblicz cosinus kąta między podstawa a ściana boczna
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3528
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1936 razy

Re: Ostrosłup

Post autor: Jerry »

lolipop692 pisze: 21 mar 2022, 21:09 W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym podstawa wynosi \(a\) a krawedz boczna \(3a\)
Zrób schludny rysunek i zauważ istnienie trójkątów prostokątnych:
  • \({2\over3}\) wysokości podstawy, wysokość ostrosłupa i krawędź boczna, z tw. Pitagorasa wysokość ostrosłupa \(H=\sqrt{(3a)^2-({a\sqrt3\over3})^2}={a\sqrt{78}\over3}\)
  • połowa krawędzi podstawy, wysokość ściany bocznej i krawędź boczna, z tw. Pitagorasa wysokość ściany bocznej \(h=\sqrt{(3a)^2-({a\over4})^2}={a\sqrt{35}\over2}\)
lolipop692 pisze: 21 mar 2022, 21:09 a) oblicz \(d\) odległość spodka wysokości od krawędzi bocznej
\({1\over2}\cdot 3a\cdot d={1\over2}\cdot {a\sqrt3\over3}\cdot {a\sqrt{78}\over3}\iff d={a\sqrt{26}\over9}\)
lolipop692 pisze: 21 mar 2022, 21:09 b) Oblicz cosinus kąta \(\alpha\) między podstawa a ściana boczna
\(\cos\alpha={a\sqrt3\over6}:{a\sqrt{35}\over2}={\sqrt{105}\over105}\)

Pozdrawiam
PS. Rachunki do sprawdzenia!
ODPOWIEDZ