Prostopadloscian

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
lolipop692
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 267
Rejestracja: 30 paź 2018, 23:03
Podziękowania: 120 razy
Płeć:

Prostopadloscian

Post autor: lolipop692 »

Podane są 3 długosci 10,12,14 przekatnych ścian prostopadłościanu.
a) oblicz cosinus kąta wielościanu

b) pola ścian
Czy da się to jakoś wyliczyć? Czy jest za mało danych?
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3530
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1936 razy

Re: Prostopadloscian

Post autor: Jerry »

lolipop692 pisze: 21 mar 2022, 20:18 Podane są 3 długosci 10,12,14 przekatnych ścian prostopadłościanu.
a) oblicz cosinus kąta wielościanu
Którego kąta :?:
lolipop692 pisze: 21 mar 2022, 20:18 Podane są 3 długosci 10,12,14 przekatnych ścian prostopadłościanu.
b) pola ścian
Przyjmijmy standardowe oznaczenia i
\(\begin{cases}a^2+b^2=10^2\\b^2+c^2=12^2\\c^2+a^2=14^2\end{cases}\So a^2+b^2+c^2=220\So \begin{cases}c^2=120\\a^2=76\\b^2=24\end{cases}\)
i do odpowiedzi blisko

Pozdrawiam
lolipop692
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 267
Rejestracja: 30 paź 2018, 23:03
Podziękowania: 120 razy
Płeć:

Re: Prostopadloscian

Post autor: lolipop692 »

Ściany bocznej do podstawy
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3530
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1936 razy

Re: Prostopadloscian

Post autor: Jerry »

lolipop692 pisze: 21 mar 2022, 21:40 Ściany bocznej do podstawy
W prostopadłościanie ?
\[90^\circ\]
Pozdrawiam
lolipop692
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 267
Rejestracja: 30 paź 2018, 23:03
Podziękowania: 120 razy
Płeć:

Re: Prostopadloscian

Post autor: lolipop692 »

A krawędzi bocznej do podstawy?
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3530
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1936 razy

Re: Prostopadloscian

Post autor: Jerry »

Też!

Pozdrawiam
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Prostopadloscian

Post autor: korki_fizyka »

Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ