Ostrosłup

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Zibi123
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 101
Rejestracja: 19 sty 2021, 22:58
Podziękowania: 41 razy

Ostrosłup

Post autor: Zibi123 »

Dany jest ostrosłup prawidłowy czworokątny krawędź boczna jest trzy razy dłuższa od krawędzi podstawy. Wyznacz wszystkie możliwe kąty.
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3527
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1934 razy

Re: Ostrosłup

Post autor: Jerry »

Zrób schludny rysunek. Niech krawędź podstawy ma \(2x\), wtedy krawędź boczna ma \(6x\), gdzie \(x>0\). Wtedy:
  • połówka przekątnej podstawy ma \(x\sqrt2\)
  • wysokość ściany bocznej na podstawę ma \(x\sqrt{35}\)
  • wysokość ściany bocznej na krawędź boczną \({x\sqrt{35}\over3}\)
zatem
  • kąty w podstawie - proste
  • kąty na ścianie:
    • przy podstawie takie, że ich cosinus jest równy \({x\over6x}\)
    • przy wierzchołku taki, że jego cosinus jest równy \({(6x)^2+(6x)^2-(2x)^2\over 2\cdot6x\cdot6x}\)
  • kąt nachylenia krawędzi bocznej do płaszczyzny podstawy taki, że jego cosinus jest równy \({x\sqrt2\over6x}\)
  • kąt nachylenia ściany bocznej do płaszczyzny podstawy taki, że jego cosinus równy jest \({x\over x\sqrt{35}}\)
  • kąt pomiędzy sąsiednimi ścianami bocznymi taki, że jego cosinus jest równy \({({x\sqrt{35}\over3})^2+({x\sqrt{35}\over3})^2-(2\sqrt2x)^2\over 2\cdot{x\sqrt{35}\over3}\cdot{x\sqrt{35}\over3}}\)
Można by wyznaczać jeszcze inne kąty, np. pomiędzy wysokościami ścian bocznych, ale pozostaję w nadziei, że wyczerpałem odpowiedź na Twoje pytanie

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ