granistosłup

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kubass
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 23 lut 2022, 17:11
Podziękowania: 3 razy

granistosłup

Post autor: kubass »

Przekątna graniastosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość \(12\) i tworzy z krawędzią boczną kąt \(30^\circ\). Ile równe jest pole graniastołupa?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: granistosłup

Post autor: eresh »

kubass pisze: 06 mar 2022, 18:29 Przekątna graniastosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość \(12\) i tworzy z krawędzią boczną kąt \(30^\circ\). Ile równe jest pole graniastołupa?
a - krawędź podstawy
h - wysokość

\(\sin 30^{\circ}=\frac{a\sqrt{2}}{12}\\
\frac{1}{2}=\frac{a\sqrt{2}}{12}\\
a=3\sqrt{2}\)


\(\cos 30^{\circ}=\frac{h}{12}\\
\frac{\sqrt{3}}{2}=\frac{h}{12}\\
h=6\sqrt{3}
\)


\(P=2a^2+4ah\\
P=36+72\sqrt{6}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ