Miara dwuściennego kąta

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
alanowakk
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 271
Rejestracja: 04 gru 2018, 23:54
Podziękowania: 81 razy
Płeć:

Miara dwuściennego kąta

Post autor: alanowakk »

miara dwuściennego kąta \(\alpha\) zawartego między dwiema bocznymi ścianami graniastosłupa prawidłowego pieciokatnego spełnia warunek
a) \(\alpha =54 °\)
b) \(\alpha =108 °\)
c) \(\alpha <108 °\)
d) \(\alpha >108 °\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Miara dwuściennego kąta

Post autor: radagast »

Odpowiedź b
alanowakk
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 271
Rejestracja: 04 gru 2018, 23:54
Podziękowania: 81 razy
Płeć:

Re: Miara dwuściennego kąta

Post autor: alanowakk »

A jak to policzyć?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Miara dwuściennego kąta

Post autor: radagast »

trzeba wiedzieć , że ten kąt to kąt wewnętrzny pięciokąta foremnego, a on wynosi :\( \frac{(5-2) \cdot 180}{5}=108 \)
ODPOWIEDZ