Podstawą graniastosłupa trójkątnego prostego \(ABCA_1B_1C_1\) jest trójkąt równoramienny \(ABC\) w którym \(|AB|=|AC|=a\). Przekrój graniastosłupa płaszczyzną \(AB_1C_1\) tworzy z podstawą kąt \(\alpha\). Obliczyć objętość i pole powierzchni bocznej tego graniastosłupa.
Proszę o pomoc
Graniastosłup
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Graniastosłup
Ostatnio zmieniony 01 lut 2022, 00:43 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości, cała matematyka w [tex] [/tex]
Powód: poprawa wiadomości, cała matematyka w [tex] [/tex]
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Graniastosłup
Moim zdaniem jest nieskończona liczba graniastosłupów spełniająca warunki zadania. Pewnie brakuje jakiejś danej.
Przyjmę że kąt między ramionami podstawy to \(2 \beta\) gdzie \(\beta \in (0; \frac{ \pi }{2}) \), to wtedy objętość wynosi \(V= \frac{1}{2}a^2\sin 2 \beta \cdot a\tg \alpha \cos \beta \) i jak widać zależy od parametru \(\beta \)
Przyjmę że kąt między ramionami podstawy to \(2 \beta\) gdzie \(\beta \in (0; \frac{ \pi }{2}) \), to wtedy objętość wynosi \(V= \frac{1}{2}a^2\sin 2 \beta \cdot a\tg \alpha \cos \beta \) i jak widać zależy od parametru \(\beta \)