w ostrosłupie prawidłowym czworokątnym suma długości
wszystkich krawędzi jest równa 40cm. Krawędź boczna tworzy z podstawą kąt, którego cosinus pierwiastek z 2 przez 3
objętość tego ostrosłupa.
ostroslup
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Jeżeli oznaczysz krawędź podstawy jako a, krawędź boczną b to masz 4a+4b=40, czyli b=10-a
jak policzysz wysokość ściany bocznej z tw. Pitagorasa to masz h=pierwiastek(bkwadrat -1/4akwadrat)
czyli h=pierwiastek(100-2a+3/4 akwadrat)
cosinus tego kąta podanego w zadaniu to 1/2 a przez h
jak wszystko podstawisz to masz jedną niewiadomą a i możesz rozwiązać równanie kwadratowe, pamiętaj, że a nie może być ujemne i musi być mniejsze od 10
jak policzysz wysokość ściany bocznej z tw. Pitagorasa to masz h=pierwiastek(bkwadrat -1/4akwadrat)
czyli h=pierwiastek(100-2a+3/4 akwadrat)
cosinus tego kąta podanego w zadaniu to 1/2 a przez h
jak wszystko podstawisz to masz jedną niewiadomą a i możesz rozwiązać równanie kwadratowe, pamiętaj, że a nie może być ujemne i musi być mniejsze od 10