Wysokośći
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 12
- Rejestracja: 06 kwie 2010, 19:20
Wysokośći
W kulę o promieniu R wpisano dwa stożki, których podstawy mają takie same pola. Jeden ze stożków ma dwa razy większą objętość od drugiego. Oblicz wysokości obu stożków.
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 12
- Rejestracja: 06 kwie 2010, 19:20
- anka
- Expert
- Posty: 6585
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
Zakładam, że stożki są złączone podstawami.
\(V_1= \frac{1}{3}\pi R^2h_1\) - objętość mniejszego stożka
\(V_2= \frac{1}{3}\pi R^2h_2\) - objętość większego stożka
Z warunków zadania mamy
\(V_2=2V_1\)
\(\frac{1}{3}\pi R^2h_2=2 \cdot \frac{1}{3}\pi R^2h_1\)
\(h_2=2h_1\)
\(h_1+h_2=2R\)
\(h_1+2h_1=2R\)
\(3h_1=2R\)
\(h_1= \frac{2}{3} R\)
\(h_2=2 \cdot \frac{2}{3} R\)
\(h_2=\frac{4}{3} R\)
\(V_1= \frac{1}{3}\pi R^2h_1\) - objętość mniejszego stożka
\(V_2= \frac{1}{3}\pi R^2h_2\) - objętość większego stożka
Z warunków zadania mamy
\(V_2=2V_1\)
\(\frac{1}{3}\pi R^2h_2=2 \cdot \frac{1}{3}\pi R^2h_1\)
\(h_2=2h_1\)
\(h_1+h_2=2R\)
\(h_1+2h_1=2R\)
\(3h_1=2R\)
\(h_1= \frac{2}{3} R\)
\(h_2=2 \cdot \frac{2}{3} R\)
\(h_2=\frac{4}{3} R\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 12
- Rejestracja: 06 kwie 2010, 19:20