Oblicz objętość graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego, którego:
a) krótsza przekątna długości 4 jest nachylona do podstawy pod kątem 70stopni.
b) krótsza przekątna ma długość 6, a dłuższa przekątna jest nachylona do podstawy pod kątem 30 stopni.
Bardzo proszę o pomoc.
Objętość graniastosłupa
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 12
- Rejestracja: 06 kwie 2010, 19:20
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 12
- Rejestracja: 06 kwie 2010, 19:20
- anka
- Expert
- Posty: 6587
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
a)
Obliczam \(h\)
\(sin70^o= \frac{h}{d}\)
\(sin70^o= \frac{h}{4}\)
\(h=4 sin70^o\)
Obliczam \(a\)
BD - to dwie wysokości trojkąta równobocznego o boku równym \(a\)
\(cos70^o= \frac{|BD|}{d}\)
\(cos70^o= \frac{2 \cdot \frac{a \sqrt{3}} {2}}{4}\)
\(a= \frac{4cos70^o \sqrt{3} }{3}\)
Obliczam \(P_p\)
\(P_p=6 \cdot \frac{a^2 \sqrt{3} }{4}\)
\(P_p= \frac{3a^2 \sqrt{3} }{2}\)
\(P_p= \frac{3( \frac{cos70^o \sqrt{3} }{3})^2 \sqrt{3} }{2}\)
\(P_p= 8 \sqrt{3}cos^270^o\)
Obliczam \(V\)
\(V=P_ph\)
\(V=8 \sqrt{3}cos^270^o \cdot 4 sin70^o\)
\(V=32 \sqrt{3}sin70^o cos^270^o\)
Obliczam \(h\)
\(sin70^o= \frac{h}{d}\)
\(sin70^o= \frac{h}{4}\)
\(h=4 sin70^o\)
Obliczam \(a\)
BD - to dwie wysokości trojkąta równobocznego o boku równym \(a\)
\(cos70^o= \frac{|BD|}{d}\)
\(cos70^o= \frac{2 \cdot \frac{a \sqrt{3}} {2}}{4}\)
\(a= \frac{4cos70^o \sqrt{3} }{3}\)
Obliczam \(P_p\)
\(P_p=6 \cdot \frac{a^2 \sqrt{3} }{4}\)
\(P_p= \frac{3a^2 \sqrt{3} }{2}\)
\(P_p= \frac{3( \frac{cos70^o \sqrt{3} }{3})^2 \sqrt{3} }{2}\)
\(P_p= 8 \sqrt{3}cos^270^o\)
Obliczam \(V\)
\(V=P_ph\)
\(V=8 \sqrt{3}cos^270^o \cdot 4 sin70^o\)
\(V=32 \sqrt{3}sin70^o cos^270^o\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
- anka
- Expert
- Posty: 6587
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
b)
BD - to dwie wysokości trojkąta równobocznego o boku równym \(a\)
\(|BD|=2 \cdot \frac{a \sqrt{3}} {2}=a \sqrt{3}\)
\(|AD|=2a\)
a,h>0
Obliczam \(a\) i \(h\)
\(\{tg30^o= \frac{|DD'|}{|AD|}\\|BD|^2+|DD'|^2=|BD'|^2\)
\(\{ \frac{\sqrt{3}}{3} = \frac{h}{2a}\\(a \sqrt{3})^2+h^2=6^2\)
\(\{a= \frac{6 \sqrt{39} }{13} \\h= \frac{12 \sqrt{13} }{13}\)
Obliczam \(P_p\)
\(P_p=6 \cdot \frac{a^2 \sqrt{3} }{4}\)
\(P_p= \frac{3a^2 \sqrt{3} }{2}\)
\(P_p=6 \cdot \frac{a^2 \sqrt{3} }{4}\)
\(P_p= \frac{3( \frac{6 \sqrt{39} }{13})^2 \sqrt{3} }{2}\)
\(P_p= \frac{162 \sqrt{3} }{13}\)
Obliczam \(V\)
\(V=P_ph\)
\(V=\frac{162 \sqrt{3} }{13} \cdot \frac{12 \sqrt{13} }{13}\)
\(V=\frac{1944 \sqrt{39} }{169}\)
BD - to dwie wysokości trojkąta równobocznego o boku równym \(a\)
\(|BD|=2 \cdot \frac{a \sqrt{3}} {2}=a \sqrt{3}\)
\(|AD|=2a\)
a,h>0
Obliczam \(a\) i \(h\)
\(\{tg30^o= \frac{|DD'|}{|AD|}\\|BD|^2+|DD'|^2=|BD'|^2\)
\(\{ \frac{\sqrt{3}}{3} = \frac{h}{2a}\\(a \sqrt{3})^2+h^2=6^2\)
\(\{a= \frac{6 \sqrt{39} }{13} \\h= \frac{12 \sqrt{13} }{13}\)
Obliczam \(P_p\)
\(P_p=6 \cdot \frac{a^2 \sqrt{3} }{4}\)
\(P_p= \frac{3a^2 \sqrt{3} }{2}\)
\(P_p=6 \cdot \frac{a^2 \sqrt{3} }{4}\)
\(P_p= \frac{3( \frac{6 \sqrt{39} }{13})^2 \sqrt{3} }{2}\)
\(P_p= \frac{162 \sqrt{3} }{13}\)
Obliczam \(V\)
\(V=P_ph\)
\(V=\frac{162 \sqrt{3} }{13} \cdot \frac{12 \sqrt{13} }{13}\)
\(V=\frac{1944 \sqrt{39} }{169}\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 12
- Rejestracja: 06 kwie 2010, 19:20