Obwód przekroju

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
matma2010
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 36
Rejestracja: 16 mar 2010, 13:10

Obwód przekroju

Post autor: matma2010 »

Krawędź boczna ostrosłupa prawidłowego trójkątnego ma długość 6, a krawędź podstawy jest równa 4. Jaki obwód ma przekrój tego ostrosłupa zawierający wysokość podstawy i przechodzący przez środek krawędzi bocznej?

ODP.\(3+2 \sqrt{3}+ \sqrt{17}\)
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Obrazek
Obliczam \(|DC|\)
\(|DC|= \frac{a \sqrt{3} }{2}\)
\(|DC|= \frac{4 \sqrt{3} }{2}\)
\(|DC|= 2 \sqrt{3}\)

Obliczam \(cos\alpha\)
Z twierdzenia cosinusów dla trójkata ABC
\(k^2=a^2+k^2-2akcos\alpha\)
\(6^2=4^2+6^2-2 \cdot 4 \cdot 6cos\alpha\)
\(cos\alpha= \frac{1}{3}\)

Obliczam \(|FD|\)
Z twierdzenia cosinusów dla trojkąta ADF
\(|FD|^2=( \frac{1}{2} a)^2+( \frac{1}{2} k)^2-2 \cdot \frac{1}{2} a \cdot \frac{1}{2} kcos\alpha\)
\(|FD|^2=2^2+3-2 \cdot 2 \cdot 3 \cdot \frac{1}{3}\)
\(|DF|^2=9\)
\(|DF|=3\)

Podobnie z twierdzenia cosinusów dla trójkąta ACS liczysz \(cos \angle FSC\), a potem z twierdzenia cosinusów dla trójkąta FCS liczysz FC
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
matma2010
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 36
Rejestracja: 16 mar 2010, 13:10

Post autor: matma2010 »

Wyszło mi tak jak w odpowiedzi, dziękuje!
ODPOWIEDZ