Pole przekroju

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
matma2010
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 36
Rejestracja: 16 mar 2010, 13:10

Pole przekroju

Post autor: matma2010 »

13.271
Przekrój czworościanu foremnego o krawędzi długości a jest prostokątem o stosunku długośći boków 1:2. jakie pole ma ten przekrój?

ODP. \(P= \frac{2}{9}a^2\)
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6584
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Obrazek

Prostokąt, który jest przekrojem ma bok \(EF||AC\)
Wyznaczam \(x\)
Trójkąty EBF i AEH są równoboczne, stąd
\(a-x=2x\)
\(x= \frac{a}{3}\)
Wyznaczam pole przekroju
\(P=2x \cdot x\)
\(P=2x^2\)
\(P=2(\frac{a}{3})^2\)
\(P= \frac{2}{9} a^2\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
matma2010
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 36
Rejestracja: 16 mar 2010, 13:10

Post autor: matma2010 »

Dzięki!
ODPOWIEDZ