W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym krawędź podstawy ma długość 4,a krawędź boczna tworzy z płaszczyzną podstawy kąt
60 stopni.Ile wynosi wysokość ostrosłupa??
wysokość ostrosłupa
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Wysokość obliczysz z funkcji tg w trójkącie prostokątnym.Jedna przyprostokątna to pół przekątnej podstawy,czyli 2pierw.2
druga przyprostokątna to H.
tg60 = pierw.3
tg60 = H/(2pierw,2) ========== . H/(2pierw.2) = pierw.3
H = 2*pierw.2 *pierw.3
H = 2*pierw.6
Wysokość ostrosłupa = 2pierw.6
druga przyprostokątna to H.
tg60 = pierw.3
tg60 = H/(2pierw,2) ========== . H/(2pierw.2) = pierw.3
H = 2*pierw.2 *pierw.3
H = 2*pierw.6
Wysokość ostrosłupa = 2pierw.6
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.