kulki z walca
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 3
- Rejestracja: 26 lis 2021, 14:34
- Podziękowania: 7 razy
- Płeć:
kulki z walca
Metalowy walec o objętości \(1200\pi\) przetopiono na \(60\) kulek o jednakowym promieniu. Oblicz pole całkowite takiej jednej kulki
Ostatnio zmieniony 26 lis 2021, 15:18 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa tematu i wiadomości, cała "matematyka" w [tex] [/tex]
Powód: Poprawa tematu i wiadomości, cała "matematyka" w [tex] [/tex]
-
- Expert
- Posty: 5121
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 18 razy
- Otrzymane podziękowania: 2051 razy
- Płeć:
Re: Pomocy
60 jednakowych kulek miało objętość \(1200\pi\), więc jedna kulka miała objętość \(V=1200\pi:60=20\pi\).
Promień tej kulki da się policzyć jeśli znamy objętość. Mianowicie \[V= \frac{4}{3}\pi r^3 \So r^3= \frac{3V}{4\pi } \So r= \sqrt[3]{ \frac{3V}{4\pi }} = \sqrt[3]{ \frac{3 \cdot 20\pi}{4\pi }} = \sqrt[3]{15} \]
Teraz już łatwo policzyć powierzchnię takiej jednej kulki \[P=4\pi r^2=4\pi \sqrt[3]{225} \]
-
- Expert
- Posty: 5121
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 18 razy
- Otrzymane podziękowania: 2051 razy
- Płeć:
Re: Pomocy
Jeżeli zamierzasz (teraz lub w przyszłości) zamieszczać posty na tym forum, to lepiej zapoznaj się z LaTeX'em, bo post wyląduje na śmietniku, a widzę, że jesteś zdesperowany (tytuł posta!).
Na przykład literka \(\pi\) jest na panelu bocznym i zapis wygląda tak:.
Na przykład literka \(\pi\) jest na panelu bocznym i zapis wygląda tak:
Kod: Zaznacz cały
[tex] \pi [/tex]
-
- Witam na forum
- Posty: 1
- Rejestracja: 31 gru 2021, 12:35
- Płeć: