Przekątna sześcianu

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
unitra
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 04 kwie 2010, 15:29

Przekątna sześcianu

Post autor: unitra »

przekątna sześcianu jest o 2 dłuższa od jego krawędzi. oblicz pole powierzchni całkowitej tego sześcianu.
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

\(a\) - krawędź
\(d=a+2\) - przekątna
\(d=a \sqrt{3}\)
Rozwiąż równanie
\(a \sqrt{3} =a+2\)
a>0
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ