pole równoległościanu
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 6
- Rejestracja: 27 sty 2021, 15:59
- Płeć:
pole równoległościanu
Podstawą równoległościanu jest kwadrat o boku dł. \(a\). Odległość jednego z wierzchołków podstawy górnej od wszystkich wierzchołków podstawy dolnej jest taka sama i wynosi \(b\).Oblicz pole powierzchni całkowitej równoległościanu.
Ostatnio zmieniony 19 maja 2021, 17:37 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości, cała "matematyka" w [tex] [/tex]
Powód: poprawa wiadomości, cała "matematyka" w [tex] [/tex]
-
- Fachowiec
- Posty: 2117
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 29 razy
- Otrzymane podziękowania: 996 razy
Re: pole równoległościanu
Zrób schludny rysunek i zauważ istnienie pewnego ostrosłupa prawidłowego czworokątnego (części równoległościanu) o krawędzi podstawy \(a\) i krawędzi bocznej \(b\). Wysokość jego ściany bocznej \(h=\sqrt{b^2-\left({a\over2}\right)^2}\) jest równocześnie wysokością równoległoboku - ściany bocznej równoległościanu, zatem
\(P_G=2a^2+4\cdot ah=\ldots\)
Pozdrawiam
\(P_G=2a^2+4\cdot ah=\ldots\)
Pozdrawiam
Teksty matematyczne pisz w kodzie \(\color{blue}{\LaTeX}\): https://zadania.info/fil/latex.pdf
Ktoś poświęcił Ci swój czas i pomógł? Podziękuj Mu klikając
.
Ktoś poświęcił Ci swój czas i pomógł? Podziękuj Mu klikając
-
- Fachowiec
- Posty: 2117
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 29 razy
- Otrzymane podziękowania: 996 razy
Re: pole równoległościanu
Teksty matematyczne pisz w kodzie \(\color{blue}{\LaTeX}\): https://zadania.info/fil/latex.pdf
Ktoś poświęcił Ci swój czas i pomógł? Podziękuj Mu klikając
.
Ktoś poświęcił Ci swój czas i pomógł? Podziękuj Mu klikając