Graniastosłup prawidłowy trójkątny - jedno zadanie.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
gr4vity
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 250
Rejestracja: 17 sty 2021, 18:12
Podziękowania: 196 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Graniastosłup prawidłowy trójkątny - jedno zadanie.

Post autor: gr4vity »

W graniastosłupie prawidłowym trójkątnym przekątna ściany bocznej ma długość \(8\) i jest nachylona do sąsiedniej ściany bocznej pod kątem \(60^ \circ \) oblicz objętość tego graniastosłupa.
Obrazek
Wyliczam z trygonometrii:
\(\sin60^\circ= \frac{h}{8} \)
\(h=4 \sqrt{3} \)
\(4 \sqrt{3}= \frac{a \sqrt{3} }{2} \)
\(a=8\)
Gdzie popełniam błąd? :(
Ostatnio zmieniony 02 maja 2021, 10:01 przez Jerry, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: poprawa kodu; \sin 60^\circ
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Graniastosłup prawidłowy trójkątny - jedno zadanie.

Post autor: eresh »

gr4vity pisze: 01 maja 2021, 23:57 W graniastosłupie prawidłowym trójkątnym przekątna ściany bocznej ma długość \(8\) i jest nachylona do sąsiedniej ściany bocznej pod kątem \(60^ \circ \) oblicz objętość tego graniastosłupa.
Obrazek
Wyliczam z trygonometrii:
\(sin60= \frac{h}{8} \)
\(h=4 \sqrt{3} \)
\(4 \sqrt{3}= \frac{a \sqrt{3} }{2} \)
\(a=8\)
Gdzie popełniam błąd? :(
Obstawiam błąd w treści
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3528
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1936 razy

Re: Graniastosłup prawidłowy trójkątny - jedno zadanie.

Post autor: Jerry »

eresh pisze: 02 maja 2021, 09:10 Obstawiam błąd w treści
Wg mnie - niekoniecznie...
Graniastosłup jest zdegenerowany do trójkąta podstawy i jego \(V_G={8^2\sqrt3\over4}\cdot0=0\) :D

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ