Wysokość doklejonych ostrosłupów

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
matma2010
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 36
Rejestracja: 16 mar 2010, 13:10

Wysokość doklejonych ostrosłupów

Post autor: matma2010 »

Do każdej ściany sześcianu o krawędzi a doklejono jednakowe ostrosłupy prawidłowe czworokątne o krawędzi podstawy a. Jaka powinna być wysokość doklejonych ostrosłupów, aby objętoć otrzymanej bryły była cztery razy większa od objętości sześcianu?

ODP.3a/2
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Bryła składa się z sześcianu i sześciu ostrosłupów o krawędzi podstawy a i wysokości h.
\(V_b=a^3+6\cdot\frac{1}{3}a^2h=4a^3\\2a^2h=3a^3\\h=\frac{3}{2}a\)
matma2010
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 36
Rejestracja: 16 mar 2010, 13:10

Post autor: matma2010 »

dzięki!
ODPOWIEDZ