Objętość bryły

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
matma2010
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 36
Rejestracja: 16 mar 2010, 13:10

Objętość bryły

Post autor: matma2010 »

Od czworościanu foremnego o krawędzi a odcięto odstrosłup płaszczyzną przechodzącą przez dwie wysokości ścian. Jaka jest objętość bryły pozostałej po odcięciu ostrosłupa.

ODP. \(V=\frac{\sqrt{2}}{16}a^3 lub V=\frac{\sqrt{2}}{24}a^3\)
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6585
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Możesz sprawdzić odpowiedź, bo wyszło mi:
\(V=\frac{\sqrt{2}}{16}a^3 \ lub \ V=\frac{\sqrt{2}}{48}a^3\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
matma2010
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 36
Rejestracja: 16 mar 2010, 13:10

Post autor: matma2010 »

przecież podałem odpowiedź jaka powinna być...
\(V=\frac{\sqrt{2}}{16}a^3 lub V=\frac{\sqrt{2}}{24}a^3\)
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6585
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

A ja prosiłam o sprawdzenie, bo jedno z rozwiązań mi się nie zgadza.
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
matma2010
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 36
Rejestracja: 16 mar 2010, 13:10

Post autor: matma2010 »

nie wiem, napisałem odpowiedź taka jaka jest w książce, może autor się pomylił...
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6585
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Obrazek

\(V\) - objętość danego ostrosłupa
\(H= \frac{a \sqrt{6} }{3}\) - wysokość ostrosłupów
\(V_1\) - objętość ostrosłupa o podstawie EBD
\(V_2\) - objętość ostrosłupa o podstawie EDCA

\(V= \frac{a^3 \sqrt{2} }{12}\)

\(V_1= \frac{1}{3} \cdot \frac{\frac{1}{2}a \cdot \frac{1}{2} a \cdot sin60^o}{2} \cdot \frac{a \sqrt{6} }{3}= \frac{1}{3} \cdot \frac{a^2 \cdot \frac{ \sqrt{3} }{2} }{8} \cdot \frac{a \sqrt{6} }{3}= \frac{a^3 \sqrt{2} }{48}\)

\(V_2=V-V_1=\frac{a^3 \sqrt{2} }{12}-\frac{a^3 \sqrt{2} }{48}= \frac{a^3 \sqrt{2} }{16}\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
matma2010
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 36
Rejestracja: 16 mar 2010, 13:10

Post autor: matma2010 »

Dzięki i Wesołych Świąt!!!
ODPOWIEDZ