objętość walca

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
raw123
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 34
Rejestracja: 28 lut 2010, 11:24

objętość walca

Post autor: raw123 »

Przekrój osiowy walca jest prostokątem o wymiarach 3 X 5 . Jaka jest objętosć i pole powierzchni tego walca?
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Są 2 możliwości:
- promień ma 1,5, wysokość 5 długości lub
- promień ma 2,5, wysokość 3 długości

\(V=\pi\cdot1,5^2\cdot5=11,25\pi\\P_c=2\pi\cdot1,5^2+2\pi\cdot1,5\cdot5=19,5\pi\)

lub

\(V=\pi\cdot2,5^2\cdot3=18,75\pi\\P_c=2\pi\cdot2,5^2+2\pi\cdot2,5\cdot3=27,5\pi\)
ODPOWIEDZ