Trójkąt prostokątny

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
iwa210
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 14
Rejestracja: 27 mar 2010, 10:12

Trójkąt prostokątny

Post autor: iwa210 »

Trójkąt prostokątny o przyprostokątnych długości 12 cm i 16 cm obraca się wokół przeciwprostokątnej. Oblicz objętość powstałej bryły.
Dosjan
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 24 mar 2010, 23:00

Post autor: Dosjan »

Zadanie sprowadza się do obliczenia wysokości trójkąta opuszczonej na przeciwprostokątną ( bo to jest promień powstałej bryły). Najpierw oblicz przeciwprostokątną z tw. Pitagorasa, a potem pole tego trójkąta P=(12*16):2=96 i jeszcze raz pole P= (20*h):2=96.Dalej myślę, że już proste.
ODPOWIEDZ