walec- drugie zadanie z treścią

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
paullka26
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 74
Rejestracja: 04 sty 2010, 21:10

walec- drugie zadanie z treścią

Post autor: paullka26 »

Prostokąt o polu równym 800 cm2 obraca się dookoła jednego z boków. Objętość otrzymanej bryły jest równa 16 000 cm3. Oblicz pole powierzchni całkowitej bryły.
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

a, b- boki prostokąta

\(ab=800\\\pi\ a^2b=16000\\\pi\ a\cdot\ ab=16000\\\pi\ a\cdot800=16000\\a=\frac{20}{\pi}\\a^2=\frac{400}{\pi^2}\\P_c=2\pi\ a^2+2\pi\ ab\\P_c=2\pi\cdot\frac{400}{\pi^2}+2\pi\cdot800=\frac{800}{\pi}+1600\pi\)
ODPOWIEDZ