Graniastosup

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mateusz210
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 29 mar 2010, 19:50

Graniastosup

Post autor: mateusz210 »

Ściana boczna graniastosupa prawidłowego trójkątnego jest kwadratemo polu 64 cm 2 . Oblicz objętość graniastosupa
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

a- krawędź podstawy
H=a- wysokość graniastosłupa
\(a^2=64\\a=8cm\\H=8cm\\P_p=\frac{a^2\sqrt{3}}{4}\\P_p=\frac{8^2\sqrt{3}}{4}=16\sqrt{3}cm^2\\V=16\sqrt{3}\cdot8=128\sqrt{3}cm^3\)
ODPOWIEDZ