Stożek

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
iwa210
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 14
Rejestracja: 27 mar 2010, 10:12

Stożek

Post autor: iwa210 »

Wysokość stożka ma długość H. Miara kąta między wysokością a tworzącą wynosi pi podzielone na 3. Oblicz pole przekroju tego stożka płaszczyzną poprowadzoną przez dwie tworzące wzajemnie prostopadłe.
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

l- tworząca stożka
\(\frac{H}{l}=cos(\frac{\pi}{3})\\\frac{H}{l}=\frac{1}{2}\\l=2H\)

Przekrój tego stożka opisany w zadaniu to trójkąt równoramienny prostokątny o przyprostokątnych długości l.
\(P_p=\frac{1}{2}l^2\\P_p=\frac{1}{2}\cdot(2H)^2=2H^2\)
ODPOWIEDZ