kąty równoległoboku

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
RedSun92
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 90
Rejestracja: 20 mar 2010, 14:30
Podziękowania: 9 razy

kąty równoległoboku

Post autor: RedSun92 »

Oblicz miary kątó równoległoboku, którego boki mają długości 6 cm i 15 cm, a pole jest równe 45 cm^2
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

\(P=ab\ sin\alpha\\6\cdot15\cdot\ sin\alpha=45\\sin\alpha=\frac{1}{2}\\\alpha=30^o\\\beta=180^o-\alpha\\\beta=150^o\)
ODPOWIEDZ