ostrosłup

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
1234567a
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 80
Rejestracja: 27 lis 2009, 10:37

ostrosłup

Post autor: 1234567a »

Podstawą ostrosłupa ABCS jest trójkąt równoboczny ABC o boku długości 8. Punkt D jest
środkiem krawędzi AB , odcinek DS jest wysokością ostrosłupa. Krawędzie AS i BS mają
długość 7. Oblicz długość krawędzi CS tego ostrosłupa.
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Trójkąt ABS jest równoramienny, a odcinek SD jest jego wysokością.
\(|SD|^2=7^2-4^2=33\)

Trójkąt SDCj est prostokątny. CD jest wysokością trójkąta równobocznego o boku 8 (podstawy ostrosłupa):
\(|CD|=4\sqrt{3}\)

\(|SC|^2=|SD|^2+|CD|^2\\|SC|^2=33+48=81\\|SC|=9\)
ODPOWIEDZ